Friday 25 November 2011

33rd Degree conference in Krakow

33rd Degree conference will take place in Krakow, Poland, 19-21 March 2012. There are quite many topics I am interested in. Especially:
  • Joonas Lehtinen - Vaadin 
  • Guillaume Laforge - Groovy
  • Sylvain Lebresne - Apache Cassandra
  • Raffi Krikorian - Twitter
  • Stephen Chin - Scala FX, Visage for UI development
  • Sandeep Bhanot - Running Java, Play! and Scala Apps on the Cloud
  • Andrey Breslav - Kotlin: A cool way to program for JVM

The price for tickets is 110 EUR. That is not much for that kind of conference. If you still doubt about your participation, check the full list of speakers: http://2012.33degree.org/speaker/list

Wednesday 9 November 2011

Testing z pohledu Java programátora - 14.12.2011

Termín 14.12.2011 a místnost NA2 jsou na Vysoké Škole Báňské zarezervovány. Stejně tak potvrdil účast Pavel Patz, který bude mít hlavní přednášku. Po přednášce bychom měli jít víc do hloubky dané problematiky. O workshopy na téma JUnit, Mocking a Continuous integration se postarají David Mončka, Roman Bosák a Tomáš Turek.

Pavel Patz: "Unit Testing je pro spoustu programátorů jako chodit k zubaři. Všichni ví, že by měli, ale nikomu se nechce. A ti, co chodí pravidelně, se vyhnou většině vážnějších problémů. Proč se programátoři unit testingu vyhýbají, proč je důkladné unit testování výhodnější než žádné nebo dokonce jen občasné a proč se podobné přístupy používají i v jiných oborech než jen při psaní softwaru. Během přednášky se podíváme na:
  • Unit Testování a TDD vs. jiné postupy testování a jejich dopad na proces vývoj
  • Použití JUnit
  • Podpora Unit testů ve frameworcích a nástrojích
  • Testování aplikační vrstvy, využití fake/stub/mock objektů"

Program:
17:45 Registrace
18:00 - 19:00 Přednáška "Testing z pohledu Java programátora" (Pavel Patz z JetMinds)
19:00 - 19:15 Přestávka
19:15 - 20:15 Workshopy (David MončkaRoman Bosák a Tomáš Turek z Tieto)
20:30 - ??:00 Afterparty

Registrace jsou zde: http://srazy.info/java-user-group-ostrava/1625


P.S.: Asi to znáte, příjde projekt, začnete programovat a kladete si otázku: "budeme psát testy a používat třeba ten JUnit?". Když se rozhodnete že ano, tak příjdete na to, že některé části kódu jsou prostě neotestovatelné. Řešíte implementační záležitosti, architekturu, doménovou znalost atd... Postupem času přibívá kódu a dopsaní testů stává tak časově náročným deficitem, že se do toho nikomu nechce. Programátorům se nechtějí psát testy protože na to nemají čas, nikoho to vlastně nezajimá a nic z toho nemají. Managementu se do toho většinou nechce z důvodu, že by museli platit za něco, co nepřináší hodnotu zákazníkovi. Pro ně je hlavní doručit co bylo slíbeno a dostat mít proplacené faktury. A jak to tak bývá na konci takových projektů? Zákazníci prohlašují, že aplikace má problémy s kvalitou, obsahuje mnoho chyb a ono ani s tím proplácením faktur to není tak horké. 
Je to poměrně negativní scénář a doufám, že stále méně často se opakující. Na plánovaném JUG se podíváme na to jak zmíněné komplikace zmírnit a jak je to s testováním software z pohledu Java programátora.